Шипшина – комора вітамінів

Зимової пори і душу, і тіло зігріє трав’яний чай. Якщо ж до нього додати кілька ягід шипшини, то вийде смачний цілющий напій. Які ж корисні речовини містять ці пурпурові маленькі намистинки?

Шипшина корична належить до сімейства розоцвітих. Її назва пов’язана з будовою гілок, усіяних тонкими міцними шпичаками.

Шипшина – це чагарник заввишки 0,5-2 м, квітки рожеві чи червонуваті, на квітконіжках, вкритих маленькими гострими шпичаками. Зрілі плоди яскраво-помаранчевого чи червоного кольору. У порожнині плодів містяться численні тонкі волоски, крихкі й водночас жорсткі. Вони легко впиваються в тканини, тому плоди шипшини потрібно ретельно очищати. Усередині плодів містяться маленькі кісточки жовтувато-бурого кольору.

За хімічним складом і харчовою цінністю плоди шипшини перевершують усі дикорослі плоди та ягоди. У природі немає жодного продукту, настільки багатого вітаміном С, як плоди шипшини.

У сушеній шипшині вітамін С майже не руйнується. Враховуючи, що під час сушіння кількість сухих речовин зростає за рахунок випаровування вологи й уміст вітаміну С також збільшується, сушену шипшину можна назвати концентратом вітаміну С. Достатньо з’їсти 10-15 плодів, щоб задовольнити добову потребу у вітаміні С.

Крім вітаміну С, плоди шипшини багаті на каротин (вітамін А), чимало й вітаміну Р, який має капілярозміцнювальну дію. Крім того, до складу плодів входять вітаміни К, B1, B2, PP.

Плоди заготовляють і сушать у період дозрівання, коли вони вже мають характерне забарвлення, але ще зберігають твердість. Приморожені плоди сушінню не підлягають, адже втрачається вітамін С.

Переважно плоди шипшини використовують для настоїв як профілактичний полівітамінний засіб у разі ослаблення організму, авітамінозу, мають жовчогінні властивості.

Давно помічено, що люди, які систематично вживають настій шипшини, рідше хворіють, почуваються набагато ліпше, в них підвищується працездатність.

Особливо важливу роль відіграє шипшина в харчуванні дітей. Різні продукти її переробки підвищують опірність дитячих організмів до інфекційних захворювань.

Плоди шипшини застосовують у разі запальних захворювань печінки та жовчних шляхів: було розроблено спеціальний препарат, який використовують і донині. Настій плодів рекомендують за недокрів’я, авітамінозу, як загальнозміцнювальний та такий, що підвищує опірність організму, засіб у разі різних інфекційних захворювань, атеросклерозу, виразки шлунка та кишківника.

Лілія ЛУКАШ